Εκτύπωση

Walkers κοκτέιλ στη Θεσσαλονίκη!

.

kentriki

WORLD CLASS, Νίκος Αρσλάνογλου και η τέχνη του mixology

Τα τελευταία χρόνια η τέχνη του bartending γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας τα κοκτέιλ μπαρ εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο και οι bartenders καλούνται να δημιουργήσουν και να προσφέρουν στους πελάτες τους ευφάνταστα και ισορροπημένα κοκτέιλ.

Κατά τις δεκαετίες του 50’ και του 60’ τα κοκτέιλ πρωταγωνιστούσαν δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στις νυχτερινές εξόδους. Φέτος το World Class, o κορυφαίος διαγωνισμός παγκοσμίως στον χώρο του bartending, έχει χαρακτήρα Retro Chic που σημαίνει τη δημιουργία κλασσικών κοκτέιλ από τις δεκαετίες που αυτά γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση, εναρμονισμένα στις σύγχρονες τάσεις του σήμερα.

asteria1

To WORLD CLASS, μια μοναδική γιορτή της «κουλτούρας του κοκτέιλ», που στόχο έχει να αναδείξει τον κορυφαίο bartender στον κόσμο, αλλά και να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει ταλαντούχους bartenders να δημιουργήσουν εξαιρετικά κοκτέιλ και να παρέχουν υπηρεσίες και εμπειρίες υψηλής ποιότητας.

Ο διαγωνισμός έχει ήδη αναδείξει τους 6 πρώτους finalist για τον φετινό Ελληνικό τελικό που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου.

Συναντήσαμε έναν από αυτούς, τον Νίκο Αρσλάνογλου από το Belle Epoque στη Θεσσαλονίκη, για να μας αποκαλύψει τις μέχρι τώρα εντυπώσεις του από το διαγωνισμό αλλά και τα μυστικά που τον έκαναν να διακριθεί.

«Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη όπου ζω και εργάζομαι. Το bartending αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μου ζωής, το μεγαλύτερο θα έλεγα. Εξειδικεύομαι στο χώρο του bartending 25 χρόνια και κάθε μέρα είναι μια διαφορετική εμπειρία. Στο συγκεκριμένο χώρο δεν πρέπει να μένεις στάσιμος, χρειάζεται να αναζητάς συνεχώς καινούριους γευστικούς συνδυασμούς αλλά και να βελτιώνεσαι σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, δεν αρκεί να προσφέρεις στους πελάτες σου ένα καλό ποτό για να περάσουν όμορφα και να ξανάρθουν στο μπαρ σου. Σημαντικός παράγοντας είναι και η επικοινωνία που αναπτύσσεις με τον καθένα ξεχωριστά, χρειάζεται να τον καθοδηγήσεις σε νέες γευστικές εμπειρίες και να τον ενημερώσεις για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει το ποτό του. Ουσιαστικά, πρέπει να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για μια μοναδική εμπειρία. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κλισέ αλλά θεωρώ πως είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένας καλός επαγγελματίας bartender.

capnos

Στο World Class λαμβάνω μέρος από το 2009 και έχω διακριθεί δύο ακόμα φορές, κερδίζοντας τη συμμετοχή μου στον τελικό της Ελλάδας. Πιστεύω πως είναι ο πιο μεγάλος και άρτιος διαγωνισμός για bartenders στον πλανήτη. Το αναγνωρίζουμε όλοι -συμμετέχοντες και μη- πως πρόκειται για έναν κορυφαίο θεσμό, από το επίπεδο των συμμετεχόντων, το σύνολο δοκιμασιών που περιλαμβάνει και τους κριτές, guru από το χώρο του mixology. Το World Classμε έχει βοηθήσει να εξελιχθώ σε πολλούς τομείς της δουλειάς μου, να αποκτήσω πολλές γνώσεις και εμπειρίες, να γνωρίσω νέες τεχνικές και να αλλάξω επίπεδο. Επίσης, μέσα από το διαγωνισμό γνώρισα και έχω κάνει πολλούς νέους φίλους από όλες τις μεριές του κόσμου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι προσδοκίες μου είναι πολύ ψηλές, θέλω να φτάσω όσο πιο μακριά γίνεται. Στόχος μου ο φετινός παγκόσμιος τελικός που θα πραγματοποιηθεί... εν πλώ! Θέλω τον Ιούλιο, να βρίσκομαι μαζί με τους 50 καλύτερους bartenders του κόσμου που θα ταξιδέψουν σε όλη τη Μεσόγειο, με σταθμούς στη Γαλλική Ριβιέρα, StTropez, Ίμπιζα και Βαρκελώνη! Θα βάλω τα δυνατά μου καθώς πρόκειται για κάτι το μοναδικό, θα το χαρακτήριζα ως “Ταξίδι ζωής”».

 H «μάχη» για την ανάδειξη του κορυφαίου bartender στον κόσμο συνεχίζεται! Παρακολουθήστε την εξέλιξη της μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook www.facebook.com/worldclassgreece www.facebook.com/worldclassgreece.

 Ο Νίκος Αρσλάνογλου μας παρουσιάζει το κοκτέιλ με το οποίο διακρίθηκε, κερδίζοντας τη συμμετοχή του στον ελληνικό τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου:

final

Cocktail: Walkers Only

50 ml Johnnie Walker Platinum Label 18 ετών

10 ml βερμούτ γλυκό κόκκινο Antica Formula

10 ml βερμούτ γλυκό κόκκινο Carpano Classico

5-6 σταγόνες homemade Chocolate Bitters

1 κουτάλι του γλυκού κινέζικο αρωματικό πιπέρι Sishuan

0,25 ml σιρόπι από σφένδαμο

 Διακόσμηση

1 γλυκάλμυρο σκούρο κεράσι Morello

 Εκτέλεση:  

Πραγματοποιούμε διαδικασία fastInfusion, το Johnnie Walker Platinum Label 18, ετών με το πιπέρι Sishuan και με μια αμπούλα CO2 (Soda). Αφού ολοκληρώσουμε το fastInfusion, τοποθετούμε όλα τα υλικά στο Mixing Glass και αναδεύουμε. Σουρώνουμε και με το decanter το “καπνίζουμε” με chips από ξύλο μηλιάς. Σερβίρουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με γλυκάλμυρο σκούρο κεράσι Morello.